Monas blogg Aareavaara

Monas blogg Aareavaara

Batongflickan

Välkommen till min blogg! Bloggen startade jag 2008 när jag ansåg mig bli orättvist behandlad av maktens män, och den har varit min rättskipande vän. Den lever kvar än, och här leker jag ibland häxa med mina filosofiskt analytiska tankar, och ibland skriver jag bara osminkad dagbok. Tyvärr kan du inte kommentera.

Som apan i buren!

Januari-December 2018Posted by mona kumpula Fri, August 24, 2018 17:16:36

Jaha, då har jag avverkat första veckan på mitt tjänsterum i Luleå, där jag bara behöver öppna kontorsfönstret, för att dricka mitt kaffe bland folket mitt i stan, så att säga. Trevligt! Ljust och fint också.

Men... så var det där med alla människor också inne i korridoren - och det är man ju inte alls van vid i Pajala! Och jag måste erkänna att det både var trevligt, men också ett störande moment i arbetsron, att ta sig tid och vara social mitt i allt!

Ja, faktiskt, det kändes t o m som att vara "apan i buren", som alla skulle vara och titta på, några lite mer diskret än andra. Och jag kan förstå det, för det är ju lite exotiskt att få in "skogsmullarna" i stadens kärna. Sen kan jag också förstå att man måste försöka leta olika orsaker till det, för vi är ju inte precis kända för att vara smarta. (som Moderaternas partiledare sade en gång i tiden)

Men så är det, och Polisen har äntligen börjat titta på "glesbygdsfrågorna" på riktigt, att hur upprätthålla den operativa förmågan där? Ett sätt kan ju vara att låta oss glesbygdspoliser med teknikens hjälp framöver vara med och sköta storstadens arbete, en intern utlokalisering så att säga.

Vi får väl se, vi som orkar hänga med! I eller utanför buren. Kadett?

En månad, men inte död

Januari-December 2018Posted by mona kumpula Wed, August 15, 2018 17:46:29

Tydligen har svavellukten fortsatt varje morgon under min semester, och fler än jag har reagerat. Men om fler än jag har vågat äta gäddor nära dammen, det vet jag ej? Lever gör jag, men visst tänkte jag här om dagen när jag fick en störtblödning från näsan - att kan det vara gruvan?

Skämt å sido, det har en naturlig förklaring av förkylning, torra slemhinnor och näspillande, men än dock en läskig upplevelse!

Jaha, nej, inget mer att förtälja om gruvan, jag väntar och hör med spänning vad som kommer från Mark- och miljödomstolen på Naturvårdsverkets skrivelse. Om de fastställer att Bergmästarens beslut från 2008 har en laga kraft över Gränsälvskommissionens 2010, och själva brytningen kan fortsätta i Tapuli trots avsaknad av vidare miljötillstånd för vattenreningen etc.

I övrigt har jag inte så mycket att berätta om, bara att sommarsemestern har varit underbar, med sol och mycket bad på hemmaplan.

Nej, det flyter inte än heller - skrivandet.Fredag 13 och svavel

Januari-December 2018Posted by mona kumpula Fri, July 13, 2018 10:14:44

Hur ska det gå för Kaunis Iron, tänkte jag när jag hörde att göken gol i söder... söder gök, döder gök... - med tanke på Naturvårdsverkets skrivelse till Mark- och miljödomstolen.

Eller är det värmen som kommer att skörda många offer? En ihållande värme, som kan vara tuff för äldre och sjuka människor.

Bilden nedan är i alla fall taget där det flera nätter i rad har luktat starkt svavel från gruvan i Kaunisvaara - och det är klart man undrar vart moderhärden tagit vägen i småtimmarna?Församlingstukt och Trump

Januari-December 2018Posted by mona kumpula Sat, June 16, 2018 10:00:29

Lyssnade på KD:s partiledare Ebba i barnradion nyss, där hon sade att hon inte kan säga vilket parti hon skulle rösta på om det inte var KD, för då får hon sluta som partiledare i KD, och att Trump är dålig - vilket var som se spiken i kistan hos Polisen!

En kista som håller på att ruttna innifrån, av ohuman organisationstukt som strider mot grundlagarna, och med inslag av rena rama Trump-fasoner!

Är det politiken som har flyttat in över lagarna, eller är det någon extrem filosofi som har spridit sig socialt?

Programmet om sekten i Knutby, som nyligen sändes i TV, kändes heller inte så främmande från Staten som jag har insyn i. Staten, inget annat än människor, där verkligheten ofta sker i den egna hjärnan efter grupptryck och utan verklighetskontakt.

Nå, men jag har vaknat! Äntligen kan man väl säga?

Eller inte... för nu känns det som att maskinerna får stå... Traktor, motorsåg, fyrhjuling, gräsklippare, betesputs, vedmaskin, transportband...

Tunti tulossa, tunti takana

Januari-December 2018Posted by mona kumpula Sun, March 18, 2018 11:10:05

Heräsin tänä aamuna suomen sanalasku unista, mutta ei Markku sitä tuntenut. Keksikhään minun aivoit sen itte ko mie nukuin? Torkutin kelloa, ja varmaan aattelin että jos nukun viellä yhden tunnin, niin se on mennyt aikaa kun herään? Niin se vain on, "Kello raksuttaa mennyttä aikaa"

https://www.youtube.com/watch?v=Eu_dfKdZov8

Ja, så är det, klockan tickar gången tid...

M a o, en finsktänkt dröm-tanke jag vaknade till i morse - att en timme till, snabbt är timmen som gått... när man ligger och snoozar!Vårkänslor i luften

Januari-December 2018Posted by mona kumpula Sun, March 11, 2018 08:32:59

Fåglarna kvittrade som bara den, när jag tidigare var ut och satte traktorn i fricko, och nu på de lokala halvnionyheterna hörde jag att krogslagsmålen hade varit många, främst i Piteå, men också i Luleå och Gällivare.

Det spritter i kropp och fjädrar, när ljuset har tagit oss med storm. Förändringens tid är här, allt dött börjar leva igen, eller föds på nytt. En tid som ruckar på rutiner, och inte bara inger hopp, utan även oro för förändring.

Hjärnan, ...oj, nu började det stickas i pannloben, och tog stopp.

Jaha, där tog ISTP-kretskortet över INTP, och jag får väl berätta om mitt torrkött i stället. För när melodifestivalen var över, och när lammen tystnat, så lyfte jag fram det blodiga köttet till saltning. Mitt i natten, eftersom jag ännu var pigg. Och nu ligger det där, i det kungligt hovlevererade flingsaltet, med inslag av ekologiskt socker, för att skapa en glansigare yta.

https://highonmbti.tumblr.com/post/142277893815/have-you-done-an-istp-vs-intp-before-also-could


https://www.youtube.com/watch?v=BwHFjtBoxEIStorberg och fiskland

Januari-December 2018Posted by mona kumpula Sat, March 10, 2018 10:33:01

Låter det spännande? Så skulle jag översätta A(a)reavaara och K(a)alamA, om jag skulle vara turistentreprenör för tjäderjägare och fiskare t ex. Fågel eller fisk? Mitt emellan, känns varmast.

Eldar, tittar på snöfallet, och känner mig nödig. En härlig morgon m a o.Det jag inte förstår

Januari-December 2018Posted by mona kumpula Wed, March 07, 2018 19:13:28

Så är det, det jag inte förstår, och som betyder något för mig, det tänker jag på, tills jag får en godtagbar logisk förklaring att gå vidare med. Om det är helt sant eller inte, har mindre betydelse, bara den känns logisk.

Ja, och idag har jag tänkt på helt andra saker. Har varit på föreläsning och lyssnat till några damer från Stockholm, om att i tjänsten "se barnet".

http://www.schizofreniforbundet.se/

Ett svårt ämne, och i min grupp verkade vi bli eniga om att det inte är diagnosen bakom som är det viktiga, utan behovet.

Next »