Monas blogg Aareavaara

Monas blogg Aareavaara

Batongflickan

Välkommen till min blogg! Bloggen startade jag 2008 när jag ansåg mig bli orättvist behandlad av maktens män, och den har varit min rättskipande vän. Den lever kvar än, och här leker jag ibland häxa med mina filosofiskt analytiska tankar, och ibland skriver jag bara osminkad dagbok. Tyvärr kan du inte kommentera.

Klimakteriet - gratis reklamkampanj?

Januari-December 2018Posted by mona kumpula Tue, October 16, 2018 22:22:48

Först tänkte jag "vad bra", när jag såg att TV visade ett program om klimakteriet, men sen när fler program och norrbottensradio också hakat på, börjar jag undra om det bara är en ny era gratisreklamkampanj för apotekens dyra produkter?

För det kan väl inte vara #meetoo det också?!

D v s att 2018 informera det moderna svenska samhället om kvinnans hormonhalter som redan var allmänt kända år 1960, typ?

Hm, men om man tittar på den här facebook-bilden, kanske man kan få en lite modernare tanke om det hela, genom att tänka människan som djur och flock.

Ja, om en ung ledare av flocken utmanas av en äldre man, kanske döden skulle vara resultatet på det, och därför blir män mindre testosteronstinna med åren, för att få vara vid liv även som pensionär.

Men om en ung ledare (man) utmanas av kompisens klimakterie-testosteronstinna mamma i stället, får hon säkert leva, och den unge mannen lyssnar till erfarenheten och klokskapen som hon ger - om han är klok och värd sin flock, vill säga...Häftigt LM!

Januari-December 2018Posted by mona kumpula Sat, October 06, 2018 10:16:38


Lantmäteriet har publicerat historiska flygkartor på sin hemsida för sökning - och där jag brukar indianjaga längs stigar jag trodde var älgens - hittade jag byns 50 kor från 1960!

Häftigt, nu har jag fått förklaring till varför det ser ut som det gör just där i den annorlunda terrängen, och samtidigt har jag fått ett svar på varför jag inte har hittat igen mittendelen av den historiska huvudstigen, hur jag än letat där i djungeln, den är nämligen bortgrävd till ett 300 m långt dike...På uppdrag av Markku

Januari-December 2018Posted by mona kumpula Fri, October 05, 2018 21:14:34

Min egen särbo, han undrade varför jag inte skriver blogg, och tyckte att jag ska börja skriva igen. Han brukar tydligen vara och läsa, med hjälp av google-translate, och kanske har han lärt känna mig på det sättet?

Två introverta personer som vi, som lever med produktionsmål och enkel samvaro, vi kanske inte hade lärt känna varandra utan min blogg? Det är nämligen så, att det är Markku som för det sociala samtalet, och han får väl samtalsuppslag härifrån min blogg, när det inte kommer så mycket från min mun?

Jag då? Jag är nöjd när jag hör honom tänka högt, om kloka lösningar, och intelligenta ideér, och är han tyst, då vet jag ändå oftast vad det är.

Hm, men Kaihteensaari, varifrån fick jag det!?

Tänkte på Seskarö, men hamnade typ mellan Norrtälje och Turku...

Seittenkaari, var det ju!

(nä, jag har inget att skriva om, det var bara en seskaröbo i Luleå som sade att han inte är från Tornedalen, och att ingen där tycker så)
Jag får räkna till 10

Januari-December 2018Posted by mona kumpula Mon, September 24, 2018 20:21:47

Hundra gånger om...

Men idag känner jag att jag inte ids skriva desto mer detaljer om den matematiken, utan läser själv också på om ämnet, de sju olika dödssynderna, eller jag menar diskrimineringsgrunderna, som finns uppräknade hos ombudsmannen.

http://www.do.se/om-diskriminering/skyddade-diskrimineringsgrunder/etnisk-tillhorighet-som-diskrimineringsgrund/

Och från ena ämnet till det andra, undrar jag varför det inte rapporteras något om gruvan i väntan på att Mark- och miljödomstolen i oktober ska komma på besök, utifrån Naturvårdsverkets skrivelse.

Kan det vara gruvfrossa?


https://www.dalademokraten.se/artikel/opinion/debatt/gruvdrift-som-forgiftar-vattnet

För samtidigt är det mycket aktiviteter hos Bergsstaten...

https://diarium.lansstyrelsen.se/Case/CaseSearchResult.aspx?query=oJ/Yw8gzqEoDojViDAag9VYhHZuZYf8FfC/ieZIzAIiR/0cDi+HzRjxMeHChamIg03ba5sFLUAd+V9pfElF/g0CdpB24FQGPDz7oSsCUnbGU0XTcn7penPsoM1BfT+WmO6umpUNtsLDGzEuYvFPeT0a5t8kIaDSX1QeCUSGFgbWn2HRjr4hLmQRPNkHDe/mfgTvoYGK+rHMJVv1f+SYSFJ60NPpO8niP

Som apan i buren!

Januari-December 2018Posted by mona kumpula Fri, August 24, 2018 17:16:36

Jaha, då har jag avverkat första veckan på mitt tjänsterum i Luleå, där jag bara behöver öppna kontorsfönstret, för att dricka mitt kaffe bland folket mitt i stan, så att säga. Trevligt! Ljust och fint också.

Men... så var det där med alla människor också inne i korridoren - och det är man ju inte alls van vid i Pajala! Och jag måste erkänna att det både var trevligt, men också ett störande moment i arbetsron, att ta sig tid och vara social mitt i allt!

Ja, faktiskt, det kändes t o m som att vara "apan i buren", som alla skulle vara och titta på, några lite mer diskret än andra. Och jag kan förstå det, för det är ju lite exotiskt att få in "skogsmullarna" i stadens kärna. Sen kan jag också förstå att man måste försöka leta olika orsaker till det, för vi är ju inte precis kända för att vara smarta. (som Moderaternas partiledare sade en gång i tiden)

Men så är det, och Polisen har äntligen börjat titta på "glesbygdsfrågorna" på riktigt, att hur upprätthålla den operativa förmågan där? Ett sätt kan ju vara att låta oss glesbygdspoliser med teknikens hjälp framöver vara med och sköta storstadens arbete, en intern utlokalisering så att säga.

Vi får väl se, vi som orkar hänga med! I eller utanför buren. Kadett?

En månad, men inte död

Januari-December 2018Posted by mona kumpula Wed, August 15, 2018 17:46:29

Tydligen har svavellukten fortsatt varje morgon under min semester, och fler än jag har reagerat. Men om fler än jag har vågat äta gäddor nära dammen, det vet jag ej? Lever gör jag, men visst tänkte jag här om dagen när jag fick en störtblödning från näsan - att kan det vara gruvan?

Skämt å sido, det har en naturlig förklaring av förkylning, torra slemhinnor och näspillande, men än dock en läskig upplevelse!

Jaha, nej, inget mer att förtälja om gruvan, jag väntar och hör med spänning vad som kommer från Mark- och miljödomstolen på Naturvårdsverkets skrivelse. Om de fastställer att Bergmästarens beslut från 2008 har en laga kraft över Gränsälvskommissionens 2010, och själva brytningen kan fortsätta i Tapuli trots avsaknad av vidare miljötillstånd för vattenreningen etc.

I övrigt har jag inte så mycket att berätta om, bara att sommarsemestern har varit underbar, med sol och mycket bad på hemmaplan.

Nej, det flyter inte än heller - skrivandet.Fredag 13 och svavel

Januari-December 2018Posted by mona kumpula Fri, July 13, 2018 10:14:44

Hur ska det gå för Kaunis Iron, tänkte jag när jag hörde att göken gol i söder... söder gök, döder gök... - med tanke på Naturvårdsverkets skrivelse till Mark- och miljödomstolen.

Eller är det värmen som kommer att skörda många offer? En ihållande värme, som kan vara tuff för äldre och sjuka människor.

Bilden nedan är i alla fall taget där det flera nätter i rad har luktat starkt svavel från gruvan i Kaunisvaara - och det är klart man undrar vart moderhärden tagit vägen i småtimmarna?Församlingstukt och Trump

Januari-December 2018Posted by mona kumpula Sat, June 16, 2018 10:00:29

Lyssnade på KD:s partiledare Ebba i barnradion nyss, där hon sade att hon inte kan säga vilket parti hon skulle rösta på om det inte var KD, för då får hon sluta som partiledare i KD, och att Trump är dålig - vilket var som se spiken i kistan hos Polisen!

En kista som håller på att ruttna innifrån, av ohuman organisationstukt som strider mot grundlagarna, och med inslag av rena rama Trump-fasoner!

Är det politiken som har flyttat in över lagarna, eller är det någon extrem filosofi som har spridit sig socialt?

Programmet om sekten i Knutby, som nyligen sändes i TV, kändes heller inte så främmande från Staten som jag har insyn i. Staten, inget annat än människor, där verkligheten ofta sker i den egna hjärnan efter grupptryck och utan verklighetskontakt.

Nå, men jag har vaknat! Äntligen kan man väl säga?

Eller inte... för nu känns det som att maskinerna får stå... Traktor, motorsåg, fyrhjuling, gräsklippare, betesputs, vedmaskin, transportband...

Next »