Monas blogg Aareavaara

Monas blogg Aareavaara

Batongflickan

Välkommen till min blogg! Bloggen startade jag 2008 när jag ansåg mig bli orättvist behandlad av maktens män, och den har varit min rättskipande vän. Den lever kvar än, och här leker jag ibland häxa med mina filosofiskt analytiska tankar, och ibland skriver jag bara osminkad dagbok. Tyvärr kan du inte kommentera.

En månad, men inte död

Januari-December 2018Posted by mona kumpula Wed, August 15, 2018 17:46:29

Tydligen har svavellukten fortsatt varje morgon under min semester, och fler än jag har reagerat. Men om fler än jag har vågat äta gäddor nära dammen, det vet jag ej? Lever gör jag, men visst tänkte jag här om dagen när jag fick en störtblödning från näsan - att kan det vara gruvan?

Skämt å sido, det har en naturlig förklaring av förkylning, torra slemhinnor och näspillande, men än dock en läskig upplevelse!

Jaha, nej, inget mer att förtälja om gruvan, jag väntar och hör med spänning vad som kommer från Mark- och miljödomstolen på Naturvårdsverkets skrivelse. Om de fastställer att Bergmästarens beslut från 2008 har en laga kraft över Gränsälvskommissionens 2010, och själva brytningen kan fortsätta i Tapuli trots avsaknad av vidare miljötillstånd för vattenreningen etc.

I övrigt har jag inte så mycket att berätta om, bara att sommarsemestern har varit underbar, med sol och mycket bad på hemmaplan.

Nej, det flyter inte än heller - skrivandet.Fredag 13 och svavel

Januari-December 2018Posted by mona kumpula Fri, July 13, 2018 10:14:44

Hur ska det gå för Kaunis Iron, tänkte jag när jag hörde att göken gol i söder... söder gök, döder gök... - med tanke på Naturvårdsverkets skrivelse till Mark- och miljödomstolen.

Eller är det värmen som kommer att skörda många offer? En ihållande värme, som kan vara tuff för äldre och sjuka människor.

Bilden nedan är i alla fall taget där det flera nätter i rad har luktat starkt svavel från gruvan i Kaunisvaara - och det är klart man undrar vart moderhärden tagit vägen i småtimmarna?Församlingstukt och Trump

Januari-December 2018Posted by mona kumpula Sat, June 16, 2018 10:00:29

Lyssnade på KD:s partiledare Ebba i barnradion nyss, där hon sade att hon inte kan säga vilket parti hon skulle rösta på om det inte var KD, för då får hon sluta som partiledare i KD, och att Trump är dålig - vilket var som se spiken i kistan hos Polisen!

En kista som håller på att ruttna innifrån, av ohuman organisationstukt som strider mot grundlagarna, och med inslag av rena rama Trump-fasoner!

Är det politiken som har flyttat in över lagarna, eller är det någon extrem filosofi som har spridit sig socialt?

Programmet om sekten i Knutby, som nyligen sändes i TV, kändes heller inte så främmande från Staten som jag har insyn i. Staten, inget annat än människor, där verkligheten ofta sker i den egna hjärnan efter grupptryck och utan verklighetskontakt.

Nå, men jag har vaknat! Äntligen kan man väl säga?

Eller inte... för nu känns det som att maskinerna får stå... Traktor, motorsåg, fyrhjuling, gräsklippare, betesputs, vedmaskin, transportband...

Tunti tulossa, tunti takana

Januari-December 2018Posted by mona kumpula Sun, March 18, 2018 11:10:05

Heräsin tänä aamuna suomen sanalasku unista, mutta ei Markku sitä tuntenut. Keksikhään minun aivoit sen itte ko mie nukuin? Torkutin kelloa, ja varmaan aattelin että jos nukun viellä yhden tunnin, niin se on mennyt aikaa kun herään? Niin se vain on, "Kello raksuttaa mennyttä aikaa"

https://www.youtube.com/watch?v=Eu_dfKdZov8

Ja, så är det, klockan tickar gången tid...

M a o, en finsktänkt dröm-tanke jag vaknade till i morse - att en timme till, snabbt är timmen som gått... när man ligger och snoozar!Vårkänslor i luften

Januari-December 2018Posted by mona kumpula Sun, March 11, 2018 08:32:59

Fåglarna kvittrade som bara den, när jag tidigare var ut och satte traktorn i fricko, och nu på de lokala halvnionyheterna hörde jag att krogslagsmålen hade varit många, främst i Piteå, men också i Luleå och Gällivare.

Det spritter i kropp och fjädrar, när ljuset har tagit oss med storm. Förändringens tid är här, allt dött börjar leva igen, eller föds på nytt. En tid som ruckar på rutiner, och inte bara inger hopp, utan även oro för förändring.

Hjärnan, ...oj, nu började det stickas i pannloben, och tog stopp.

Jaha, där tog ISTP-kretskortet över INTP, och jag får väl berätta om mitt torrkött i stället. För när melodifestivalen var över, och när lammen tystnat, så lyfte jag fram det blodiga köttet till saltning. Mitt i natten, eftersom jag ännu var pigg. Och nu ligger det där, i det kungligt hovlevererade flingsaltet, med inslag av ekologiskt socker, för att skapa en glansigare yta.

https://highonmbti.tumblr.com/post/142277893815/have-you-done-an-istp-vs-intp-before-also-could


https://www.youtube.com/watch?v=BwHFjtBoxEIStorberg och fiskland

Januari-December 2018Posted by mona kumpula Sat, March 10, 2018 10:33:01

Låter det spännande? Så skulle jag översätta A(a)reavaara och K(a)alamA, om jag skulle vara turistentreprenör för tjäderjägare och fiskare t ex. Fågel eller fisk? Mitt emellan, känns varmast.

Eldar, tittar på snöfallet, och känner mig nödig. En härlig morgon m a o.Det jag inte förstår

Januari-December 2018Posted by mona kumpula Wed, March 07, 2018 19:13:28

Så är det, det jag inte förstår, och som betyder något för mig, det tänker jag på, tills jag får en godtagbar logisk förklaring att gå vidare med. Om det är helt sant eller inte, har mindre betydelse, bara den känns logisk.

Ja, och idag har jag tänkt på helt andra saker. Har varit på föreläsning och lyssnat till några damer från Stockholm, om att i tjänsten "se barnet".

http://www.schizofreniforbundet.se/

Ett svårt ämne, och i min grupp verkade vi bli eniga om att det inte är diagnosen bakom som är det viktiga, utan behovet.

Timmerwebben och massa

Januari-December 2018Posted by mona kumpula Tue, March 06, 2018 20:07:37

Först vill jag i alla fall berätta att min kroniska musarm har varit symtomfri i flera veckor nu, sedan jag slängde BH:n! Men om det bara är det, eller att jag samtidigt satt mig ner på stolen igen, istället för att stå och skriva, vet jag inte - men det känns bra.

Sen kan jag gå över på det mer manliga ämnet, om att Metria saluför tjänster till skogsbolag som "Timmerwebben", där tanken är att administrera bort arbetsledarens timmar i snitselskogen - genom att skördarna ska kunna använda Lantmäteriets fastighetskarta i fältdatorn i verkligheten - vilket stöter på patrull med motsatt information från Lantmäteriet, då de i sin tur går ut med att fastighetskartan INTE får användas med rättslig verkan.

Lite märkligt kan tyckas, att ena handen säljer det, den andra handen förbjuder.

Nå, det är ett bra hjälpmedel, och funkar fint, om de som hugger med svärdet, känner till det här, och ställer ansvaret på skogsbolaget de hugger åt vid otydliga rågångar - och inte som det tydligen är idag - att skördarföraren går med på att hugga upp gräns utifrån fastighetskartan, som alltså inte gäller så, inte ens om markägarna på båda sidor skulle vara överens.

Vad som gäller? Nej, nu ska jag inte leka lantmätare, det får ni fråga dem, eller läsa på deras hemsida.

En massa massa, det är vad jag i stället ska skriva om!

Men även här väljer jag att vara "försiktig"... och gör som i förra inlägget om aborter, att jag reagerar på det jag tagit del av i media - då i TV-nyheterna - nu i Haparandabladet om skogsägaren Hannus konstaterande om att massapriserna i Tornedalen är för låga... att han däför själv säljer det som flis.

Varför? Det går jag inte in på, men man kan ju nu tro att det är dieselfabriken i Kemi som skapar en efterfrågan som automatiskt kommer att höja priset på marknaden, och där är ju Tornedalen närmare än övriga Sverige... och i så fall enkelt, eller hur?

Men, det kanske är mer än så? Dock vågar jag inte skriva om det jag ser, men ni lär få läsa om det i "riktig media" inom kort!

(Okej, lite då, som en "djurgåta"... Varför står köpt massa i Sverige i kindpåse trots att snön inte är ett farthinder, samtidigt som massaimporten från Finland går het i andra kinden, om målet är export? Vem går över gränsen igen med sin skörd, och smart nog hugger tänderna i bäverns stock där här näst?)

Och i klartext vågar jag skriva till Haparandabladsartikeln att det är timmerpriserna som borde höjas vid inmätning för klass 2 och 3, för att virket inte ska hamna i massaindrustrin... Juto!

Hur jag tänker? Enkelt, d v s om massaveden tar långt mer än 20 gånger längre tid att få i hop till en kubik än det stora timret, samtidigt som lastbilarna kör mycket luft, och priset till säljaren bara skiljer sig 2 gånger åt mot det grövsta partiet - så borde det väl bara logiskt effektivt vid en stor efterfrågan på massa för de s k kombiköparna att flisa ner allt billigt timmer till massa på den egna sågen?

Vilket kanske nu blev ett bra uppslag också till LTU forskning? D v s att jämföra om spånet-% vid de olika sågarna skiljer sig åt, om man jämför mot dess förädlade produkt ut-%, vilket i så fall borde ge kustsågarna mer "spill", trots att de i regel är mordernare än inlandssågarna?

Hm, varför tänker jag så mycket? Blir trött.
Next »