Monas blogg Aareavaara

Monas blogg Aareavaara

Batongflickan

Välkommen till min blogg! Bloggen startade jag 2008 när jag ansåg mig bli orättvist behandlad av maktens män, och den har varit min rättskipande vän. Den lever kvar än, när historian går igen, och här leker jag ibland häxa med mina filosofiskt analytiska tankar, och ibland skriver jag bara osminkad dagbok. Tyvärr kan du inte kommentera.

Underskatta inte snön

Januari-December 2019Posted by mona kumpula Fri, April 19, 2019 00:01:50
Snön, som nu är vattenrik, var perfekt att använda i utebastun som mjukt vatten. Och jag måste säga att jag tycker att ångan också blir bäst med en skopa tösnö - aaah vad skönt det var!

Är i stugan som är ”aina valmis”, en isolerad liten koja vid Muonioälven, som jag lämnade i höstas, och idag blev det 25 med en kamin, och 40 med en till... Talet två är inte att förringa, det räckte även till bastun.

Tokvarmt och skönt - Glad Påsk!

Vimpeln står rakt ut

Januari-December 2019Posted by mona kumpula Thu, April 04, 2019 10:09:30

(Dikt)

Nordanvinden viner, och snön som faller, yr omkring, innan den till marken driver.

Långa blir strängarna som hindrar min framkomlighet, och jag tänker sakta, är det sänt från fan eller en komet?

Tunga är mina steg som ska ut och plumsa, men det är bara att gå, och hålla axlarna fria från hunsa.

Has, has, i fyra fjärdedelstakt, det kan ge en känsla av kontroll och makt, och få sammanhang över sin egen akt.

Stanna, känn kaoset i snöflingorna, och se vart vimpeln pekar... det ekar... och den föll mot mig.

.

.

.


Lite omvänt kan tyckas

Januari-December 2019Posted by mona kumpula Wed, April 03, 2019 21:24:38

Det skrivna materialet jag tagit del av gällande sjön, gav en bild av stora problem och stora åtgärder - och idag läste jag ett "troligt expertutlåtande" från en vanlig gruvgranskande bybo... vilken ger bilden av att det rör sig om ett litet "fjuttproblem", typ att det bara är att vada ut i sjön och putsa den glömda sensorn från Northland-damm för hand...

Varför så omvända roller???

Skriften från gruvan till myndigheten skapar miljöoro - och de som är kritiska till gruvan skapar plötsligt ett skrattretande lugn!?!

Nej, nu förstår jag ingenting.... och måste fundera...Vad händer, har det läckt baklänges?

Januari-December 2019Posted by mona kumpula Tue, April 02, 2019 18:15:18

Läser i handlingar från gruvan, att en sensor i sjön Kaunisjärvi har blivit täckt av lera och måste grävas fram för att man ska kunna göra egenkontroll av vattennivån i sjön, samt att Länsstyrelsen sagt nej till det så länge, och vill ha in yttranden till 17 april.

Hm, egenkontroll... är det månne enda kontrollen? Och vad händer nu, när den ligger under lera? Undersöker någon varifrån leran kommer?

Spejar man från Aareaberget mot TV-masten Jupukka, kan man inte undgå att se sandbassängen framför sjön, med ett vattenrinnande sandberg, byggt via pipline från gruvan på andra sidan Riksväg 99...

Hm, hm, och jag som trott att allt bara har läckt ut norrut i Aarejoki som fick brunt vatten, men det verkar också ha varit söderut i sjön som fått sandlera?

Eller, läcker det överhuvud taget? Det är ganska så tyst om det... fastän det är ett "Vinterberg" där ännu, rent årstidsmässigt i alla fall...

https://svenska.yle.fi/artikel/2018/03/22/miljorad-anser-att-talvivaaras-ledning-medvetet-handlade-pa-ett-miljofarligt-sattNya insikter

Januari-December 2019Posted by mona kumpula Thu, March 28, 2019 19:39:30

Min anhöriga har fått bra vård, och gjort stora framsteg själv också, men tankarna finns kvar rent politiskt så att säga, och man undrar ju hur det ser ut när man själv blir gammal.

Ibland spelar ålder och tid ingen roll däremot, som när en nykläckt lastbilschaufför börjar köra malm till samma lön som en polis med 30-årstjänst.

Hm, är det chaufföryrket som har bra betalt, eller polisyrket som har dåligt betalt? Eller är det också någon form av näringspolitik?

Som när rennäring och jordbruksnäring står utanför systemets skydd och ställer till det, samtidigt som passiva kapitalinkomster från skogen välsignas likt en aktieutdelning i storstaden?

Är det inte lite konstigt? Den lille förväntas svika sin egen bygd till ett buskage, samtidigt som storkapitalet gynnas tömma det på stekar och filéer?

Jag förstår inte samhället av idag. Måste jag börja studera?Dödens väntsal

Januari-December 2019Posted by mona kumpula Thu, March 21, 2019 05:26:43

Som anhörig kan man ställas för svåra beslut i svåra tider, har jag fått uppleva härom dagen... när en för mig helt okänd läkare pressade mig på ett svar i nästan en timme! Väldigt länge i alla fall, och då sade jag förstås nej, och började googla...

Hm, läkaren som visade sig vara konsult och VD i ett eget konglomeratföretag med god vinstmarginal, var verkligen tydlig med hur han vill att vårdinrättningar kan spara pengar... d v s genom dotterbolag... typ att en dotter ska klassa ner sin förälder?

Läkaren må vara duktig och omtyckt av övriga familjen, men för mig skar det sig direkt, och även för honom såg jag sen, när han nonchalerade mig totalt.

Hm, hm, ska äldre människor som tjänat detta land, av sina egna anhöriga och arvtagare numer bestämmas ett snabbare öde genom delegerad medicinering? För mig låter det skrämmande, medan tanken ska vara "vårdkvalitet".

Jag leker med tanken, att man först ger patienten en smärtstillande narkotikamedicin som gör den vild och odödlig, så att man måste ge lugnande på det, med biverkning ökad risk för stroke och upphörd andning... där dödsorsak sen inte obduceras.

Som sagt, det var en lek med tanken, ingen anklagelse. Men jag är chockad!Kina?

Januari-December 2019Posted by mona kumpula Fri, March 15, 2019 10:11:56

Har en längre tid funderat på hur det kunde kännas så - att kläderna på NK kändes som piratkopior, och Huvudstadens poliser for som jojos i en livlös stad, medan cheferna stirrade in i väggen utan ögonkontakt...

Var de månne rädda "för den andra sidan"? Fick i alla fall en fråga efteråt, om mitt samesmycke jag hade hängande runt halsen... Hm, tänkte de kanske att jag är en "Shaman" på riktigt?!

Nå, hur som helst, jag valde att inte vandra i Rikets "Magnoliaträdgård", och trummar vidare. Hm, hm... och tar konsekvenserna...

2015

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=6132233 (texten följer nedanför röda krysset)

2017

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1017&artikel=6667952

2018
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6875633

... och 2019 har jag yttrat mig om att Staten bör ta kostnaden för Kaunis Irons läckande sandbassäng p g a bristande myndighetstillsyn...

En svart vägg!

Januari-December 2019Posted by mona kumpula Thu, March 07, 2019 07:39:29

Ja, så stor var älgtjuren jag såg i går!

Det var overkligt, i alla fall kändes det så, när jag puttrade på. Plötsligt såg jag något blanksvart framför mig mellan småtallarna, en vägg tänkte min hjärna och jag släppte på gasen, men den rörde sig! Snabbt in i snårskogen - men jag hann se att det var det största älg jag någon sin har sett!!! Skogen konung m a o...

Sen kom två vanligt stora älgar och irrade där en stund, innan de fattade att ta skydd. Och jag tänkte, att kan det vara möjligt, att den första älgens bringa, var i samma höjd som de vanliga älgarnas huvud!

Smått chockad över storleken på naturens produkter, fortsatte jag mitt puttrande, och började analysera.

Kan det vara så att det är generna, att fly snabbt in i tät skog, som skapar konungar? De två andra älgarna blir nog snabbt ett fall för Oryx... och hinner därmed aldrig växa till sig till jättar.

Hm, så tror jag att det är, att det är det medfödda beteendet hos älgen som gör det, inte att älgen lär sig med åren, när den väl har "råkat bli stor". Så stor skillnad var det alltså i älgarnas "instinktiva" beteende, när jag kom inpå, att det inte kan vara slumpen, eller att den största älgen tänkte "jag hör en skoter, jag rör mig sakta in mot dungen där, för att sen rusa om det är en fara...."?

Och dagen därpå, alltså idag, undrar jag om jag snart måste åka in till byn, för att börja fylla på kylskåpet, för det är inte så trevligt att bara äta kött från frysen. Måste ju tänka på miljön också, och köpa grönskaker som flugit hit från Spanien.

Next »